Sert Doku Komplikasyonları

a) İmplant gövdesinin oynaması: Eğer alt yapıda oynama meydana gelirse oynamanın derecesi ne olursa olsun osseointegrasyon bozulmuş demektir. Böyle bir durumda alt yapının etrafında fıbröz bağ dokusu var demektir. Bu doku zamanla daha kalınlaşır ve sonuçta oynama da daha artar. Ancak burada hemen belirtmek gerekir ki bazı implant sistemleri fibro osseointegrasyon ile de fonksiyon görmektedir. Bu özelliğe göre ve oynamanın derecesine göre gövdenin çıkartılması düşünülmelidir. Eğer

gövde çok oynuyorsa çekim aletleri ile tutarak rotasyon hareketi ile çıkartılır. Ayrıca bazı sistemlerin implantasyon gibi eksplantasyon içinde özel frezleri vardır. Bunlar kullanılırsa çevre dokulara zarar vermeden fazla kemik harabiyeti yapmadan gövde çıkartılır, implant çıkartıldıktan sonra kavite kürete edilip granülasyon dokusu temizlenir ve kemik iyileşmeye bırakılır. Yaklaşık bir sene sonra kemik iyileşmesi tamamlandıktan sonra o bölgeye yeni bir implant uygulaması yapılabilir.

Aşağıdaki maddeler implant gövdesinin oynamasına ve kaybına sebep olan faktörlerdir:
- implant yatağı hazırlanırken ısıya bağlı olarak kemiğin zarar görmesi.
- İyileşme süresi içinde ameliyat bölgesinin açılması ve iltihabın alt yapıya ulaşması.
-Osseointegrasyon tamamlanmadan implanta oklüzal ve travmatik kuvvetlerin gelmesi.
-Osseointegrasyon tamamlandıktan sonra implanta aşırı yük gelmesi.
-İlerleyen gingivitisin osseoin-tegrasyonu baskılaması.
-Gereksiz röntgen kontrolleri.

Osseointegrasyon için beklenilen sürede implantı kontrol etmek amacıyla gereksiz röntgen çekimi yapmamak gerekir. Bu, özellikle implant yerleştirildikten sonraki ilk bir ay için geçerlidir. 1500 radı geçen dozdaki x-ray ışınları mezenşimal hücrelere zarar verirler ve bu hücrelerin kemik hücresine dönmeleri engellenir.

b) İleri derecede kemik kaybı: Ameliyattan sonraki ilk sene içinde maksimum marjinal kemik kaybı 1-1.5 mm dir. İlk ameliyattan 1.5 yıl sonra ise kemik rezorbsiyonu ve appozisyonu artık dengelenmiştir. Normalde 10 senede ortaya çıkan kemik kaybı 1 mm'in altındadır. Kemikte rezorbsiyon ve appozisyon dengesi kurulduktan sonra radyolojik olarak röntgende farklı bir görüntü elde edilmez. Eğer radyolojik olarak ileri derecede kemik kaybı varsa o zaman iltihap, oklüzal travma veya protetik mekanik aksaklıklar gözden geçirilmelidir. Bazen ileri derecede kemik kaybı implantm boyun ve apikal kısmında kırıkla birlikte olabilir. Eğer implant tabii bir dişe komşu olarak yerleştirilmiş ise marjinal kemik kaybı komşu dişin periodontal sağlığına da bağlı olabilir.

Kaynak: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Prof. Dr. Mustafa TÜRKER Prof. Dr. Şule YÜCETAŞ


ORAL İMPLANTOLOJİ
 

© Copyright 2007 - 2016, All Rights Reserved

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez