Diş İmplant Nasıl Yapılır?

''Diş implant nasıl yapılır?'' sorusundan önce, ''Diş implant nedir?'' sorusuna cevap verelim. Diş implant, çeşitli sebeplerden dolayı ana dişlerini kaybetmiş kişilere yapılan yapay diş tekniklerinden birisidir. Günümüzde oldukça gelişmiş bir yöntem olmakla beraber; başarı oranı fazlasıyla yüksektir. Kabaca bir tabir kullanmak gerekirse, diş köklerinin yerine bir vida tutuculuğu sağlandıktan sonra, vidanın üzerinin yapay dişle kaplanması işlemidir. Bu işlemin sonucunda hızlıca bir iyileşme sağlanması ve olumlu sonuçlar alınabilmesi için, her tedavide olduğu gibi diş implant yapımının da aşamaları bulunmaktadır. Aşamalar tamamlandıktan sonra, hastanın duyduğu acılar kısa sürelidir, yapay diş köklerinin ve dişlerin ömürleri uzundur.

İmplant diş tedavisinin aşamaları genel olarak 3'e ayrılır. Bu aşamalar aşağıdaki gibidir:

1- Muayene aşaması: İmplant diş yaptırmaya karar veren kişinin öncelikle ağız muayenesi yapılır. Bu muayene içeriğinde sağlık durumu testleri, çene röntgenleri ve hastayla ilgili özel anketler yer alır. Bunların sonucunda, hastanın ağız bakımı konusundaki durumları tespit edilir. Eğer hastanın kemik yapısı uygun değilse, uyumlu hale getirilmesi için yapılacak işlemlerin yöntemleri kabaca belirlenir. Hastanın özel olarak tespit edilmesi gereken bir alışkanlığı varsa, tedaviye etkisinin olup olmayacağına bakılır.

2- Planlama aşaması: Bu aşamada değerlendirilecek durumlar muayene aşamasında elde edilen bilgilerdir. O bilgilere göre tedavi yöntemleri belirlenir ve geliştirilir. Uyumlu olması halinde, hastanın ağız ve çene yapısına uygun titanyum vida ölçümleri yapılır. Bu ölçümlerin sonuçları, üreticiye verilir. Bunun dışında tedavi süresi, hastanın iyileşme süresi, diş protezinin rengi gibi durumlar için de, planlama yapılır.

3- İmplantın yerleştirilmesi: Tedaviye başlanmadan önce hastaya lokal ya da isteğine göre genel anestezi yapılır. Anestezi süresi dâhilinde uyuşma ya da uyuma sağlandığı takdirde tedaviye başlanır. Hastanın ağzında bulunan kök yerlerine bir çizik atılır ve önceden ölçüsü alınan vida çapına göre delik açılır yani oyulur. Bu işlemden sonra uygun vida yerine yerleştirilir ve iyileşme sağlanabilmesi için delik açılan yer ile vida bağlantısının olduğu yere dikiş atılır. Bu işlem böyle devam eder. İşlemden sonra hastanın vidalarının üzerine yapay kapaklar yerleştirilir. Yaraların iyileşmesi için yaklaşık 3 ay gibi bir sürenin geçmesi beklenir. Bu süre dolduktan sonra iyileşme sağlandıysa, protez dişler özel bir yapıştırıcıyla vidalara yapıştırılır ve tedavi böylelikle sonlandırılmış olur.

Kaynak: http://www.implantdis.net


İmplant Dişler Hakkında Kapsamlı Bilgiler
 

© Copyright 2007 - 2016, All Rights Reserved

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez